Még egy kis Super Bowl

Most már tényleg át fogok térni más témára, de úgy gondoltam, összeszedek most már mindent a fellépést illetően. Első körben jelezném, hogy a Billboard magazin szerint az internet második legnépszerűbb sztárja lett kedvencünk a fellépés utáni héten. Egyedül a BTS előzte meg őt, vagyis egy dél-koreai fiúbanda. A fellépőpartnere egyébként negyedik lett, szóval Jennifer is előkelő helyet tudhatott magáénak. Ez egyébként mindössze annyit jelent, hogy valami program összeszedte, kiknek a nevére kerestek rá a legtöbbet különböző közösségi oldalakon, illetve írták be bármilyen keresőoldalra az adott nevet. Shaki lemezei közül is néhány előrébb tört a toplistákon, ahogy az várható is volt egy ilyen volumenű produkció után. Most pedig lessünk be egy kicsit a champeta táncpróbába, amit Shakira a tánckarral a Waka Waka közben nyomott a félidős fellépés végén. Ez egyébként egy afrikai-karibi ritmus, ami a 20. század elején tört utat magának. Igazi kolumbiai táncstílus. Ugyanez igaz a zaghrouta-ra is, ami egyfajta “nyelvpörgetés”. A fellépésen és a próba végén is megcsinálta.

Egy keresztény aktivista a Super Bowl félidős fellépés után beperelte a két énekesnőt, mert túl szexinek ítélte meg a produkciójukat. Úgy nyilatkozott, hogy veszélyeztették az ő és családja hitét, és elmondása szerint amiért látta a produkciót, lehet, hogy már nem léphet be a mennyországba, és előfordulhat, hogy Shakiráék miatt a pokolra jut. Hát…no comment. Még pontokba szedve megemlékeznék néhány érdekességről, többek között a kolumbiai kultúra előtti tisztelgésről, amik jellemezték Shakira produkcióját:

  • Tánc intro (La La Land): a koreográfiából vettek át elemeket a tavaly év végi Davis-kupa záróünnepségén lévő fellépéséről.
  • She Wolf: a táncosok ruhája csak az egyik lábukat fedte, ahogy ez anno a videoklipben is volt.
  • Empire: remekül megmutatta ebben a szegmensben, milyen sokoldalú, hiszen a balladai elemek mellett a pop-rock stílust sem hagyta figyelmen kívül. Az Inevitable részlete is felcsendült, mégpedig maga a gitárszóló.
  • Ojos Así & Whenever, Wherever: számos korábbi turnéja elemeit beleépítették ebbe a blokkba.
  • I Like It (ft. Bad Bunny) & Chantaje: az I Like It ugyan nem Shakira dala, de ebbe is beleépítette a kolumbiai stílust, hiszen Joe Arroyo kolumbiai salsaénekes egyik slágerét is picit belekeverték. A Chantaje-ból pedig direkt salsa verziót adott elő.
  • Hips Don’t Lie: amikor úsztatta a közönség, az utalás az Objection (Tango) című számára, amikor 2002-ben előadta a Video Music Awards-on, ami az első fontosabb eseménye volt, miután berobbant a nemzetközi karrierje. Ekkor volt a már említett zaghrouta is. A cumbia stílus sem maradhatott ki. Az ugrás pedig a végén összhangban volt a tűzijátékokkal, ami a nemzetközi turné óta állandósult Shakiránál. Ezután jött Jennifer blokkja, amiben picit részt vett Shakira is, dobolt is egyet. Végül pedig…
  • Waka Waka: itt volt a tradicionális champeta tánc. Bár Shaki nem képzett táncos, remekül megállja a helyét, és ahogy mindig, most is belevitte a saját stílusát, kihangsúlyozva, hogy ő kolumbiai! Bravó!